سرمایهگذاری خطرپذیر (Venture Capital)
سرمایهگذاری خطرپذیر : یکشکل تخصصی از سرمایهگذاری نسبتاً جوان، خصوصی و دارای پتانسیل رشد سریع محسوب میشود. هدف اصلی سرمایهگذاری خطرپذیر، به دست آوردن سود بالا از سرمایهگذاری اولیه در مدت کمتر از 7 سال است.
تامین مالی بهصورت سرمایهگذاری خطرپذیر با فروش سهم شرکتهای استارت آپ و کسبوکارهای نوپا بهصورت خصوصی یا در بازارهای بورس عمومی انجام میشود. سرمایهگذاران خطرپذیر، سرمایهگذاران فعالی هستند که معمولاً عضو هیئتمدیره شرکتها هستند و میتوانند از طریق ارائه مشاوره، استخدام مدیران و مشارکت در تصمیمگیریهای راهبردی شرکت فعالیت کنند.
در پنجاه سال گذشته تعداد زیادی از شرکتهای پیشرفته فناوری ایالاتمتحده از طریق سرمایهگذاری خطرپذیر تامین مالی شدهاند. اگرچه سرمایهگذاری خطرپذیر فعالیت رسمی خود را برای اولین بار در ایالاتمتحده از سال 2012 آغاز کرده است، تقریباً در 45 کشور از روش سرمایهگذاری خطرپذیر برای تامین مالی کسبوکارهای نوپا استفاده میشود.
تامین مالی از طریق سرمایهگذاریهای خطرپذیر روی اقلیت سهام شرکتهای نوپا در بخشهای با پتانسیل رشد از قبیل فناوری اطلاعات، بیوتکنولوژی، تکنولوژی سلامت و درمان انجام میشود. بهطورمعمول، سرمایهگذاران خطرپذیر در شرکتهایی که دارای ظرفیت نوآوری و تجاریسازی تکنولوژیهای جدید سرمایهگذاری میکنند.
تامین مالی مبتنی بر سهام چیست؟
تامین مالی در مرحله ایده شرکت بهمنظور رشد و توسعه اولیه ایده به کار میرود. در این مرحله تامین مالی برای توسعه محصول و بازاریابی از طریق فرشتگان کسبوکار که اساساً کارآفرین هستند، انجام میشود. سرمایهگذاران خطرپذیر در مرحله ایده یا مراحل بعدی پروژه است.
این سرمایه گذاری از دیگر انواع واسطهگرهای مالی که بهصورت دولتی و باارزش افزوده به سرمایهگذاران ارائه میشود، متمایز است. بااینوجود تفاوتهای گستردهای در اندازه و میزان موفقیت بازارهای سرمایهگذاری خطرپذیر در سراسر جهاندیده میشود. مشخصه تعیینکننده سرمایهگذاری خطرپذیر بهعنوان شکلی از واسطهگری مالی در مدیریتی است که به سرمایهگذاران کارآفرین ارائه میشود. بهاحتمالزیاد تفاوتهای منابع بینالمللی در بازارهای سرمایهگذاری خطرپذیر به تأثیر قوانین و مؤسسات بر ساختار حاکمیتی سرمایهگذاری خطرپذیر ارتباط دارد.
سرمایهگذاران فرشتهای کسبوکار
تفاوت میان شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر و شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی سنتی
شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر بهطورمعمول در طول چرخه حیات شرکت فعالیت دارند. این مشارکت شامل جریان نقدینگی از زمان راهاندازی یا عرضه اولیه سهام است. شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر بسیار درگیر ساختار عملیاتی هستند. بااینحال تفاوت اصلی این شرکتها نسبت به شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی سنتی در میزان درجه بالاتری از ریسکپذیری (خطرپذیری) است. زیرا شرکتهای سرمایهگذاری خصوصی سنتی در مراحل رشد و توسعه شرکت فعالیت دارند. بنابراین در کسبوکارهایی سرمایهگذاری میکنند که از قبل شکلگرفتهاند و آینده آنها قابل پیشبینی است.